politikafilozófia & kritikai elmélet

Mi ez, meg minek ez?

2021/09/06. - írta: Kapelner Zsolt

Kapelner Zsolt vagyok, filozófus, írok mindenfelé (Mérce, Qubit, Műút, Új Egyenlőség, a tudományos dolgaimat itt lehet látni). Ezt a blogot két okból csinálom, egyrészt mert szeretnék valahol hangosan gondolkodni arról, amit éppen olvasok, vagy amit régebben olvastam. 

Másrészt viszont szeretném azt is megmutatni, hogy mi az számomra a filozófiában, ami emberi, társadalmi, politikai szempontból is életbevágó. Hogy a filozófia számomra miért nem csak fogalmi kirakósjáték, zsonglőrködés a definíciókkal és érvekkel, hanem olyasmi, amin valami múlik, aminek a számunkra tétje van, személyesen is, társadalomként is.

Aztán ez vagy sikerül, vagy nem…

De mielőtt belekezdek, pár dolog: ezek nem tanulmányok, vagy mélyelemzések, senki ne akarjon vizsgára készülni ezekből, amiket itt írok. Ezek ötletek, jegyzetek, közepesen kiforrott gondolatok. Ezen kívül sok mindent rosszul fogok mondani, sok mindenben tévedni fogok. A legtöbb dolog, amiről itt írok, nem tartozik a szorosan vett szakterületemhez.

Ha egy szöveg létezik magyarul, és én mégis a saját fordításomban idézem, az jellemzően nem azért van, mert a fordítás rossz, hanem mert nekem nincs meg, és nem battyogtam el a könyvtárba kinézni az idézetet. Ha a fordításaim rosszak, lásd az előző bekezdést.

Hát nagyjából ennyi, aztán meglátjuk, mire megyünk ezzel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radfil.blog.hu/api/trackback/id/tr1816680158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása